Bemutatkozik a Szent Erzsébet Gitáros Együttes Csapata (SZEGECS)

A kezdetek. 2006 őszén Perlaki Flórián atya az újszegedi Teréz templomban ovis misét tartott kisgyerekes családoknak. Krisztián és Dávid fiunk is kicsik voltak még, ezért mi is becsatlakoztunk. Flóri atya és az akkori hitoktató kezdeményezésére összeállítottunk egy gyerekeknek alkalmas zenei programot gitáros énekekből. Néhány hangszeres és énekes is csatlakozott a formálódó csoporthoz. Így alakult meg a gitáros csoport magja, ami egészen a covid időszakáig havonta szolgáltatta az énekeket a kisgyerekes családok miséjén.

Megalakulás. Időközben, a Szent Erzsébet templomban, 2012 nyarán Kiss Imre atya megszólítására formálódni kezdett egy nagyobb csoport a már meglévő mag köré. A zenész és énekes tagok többnyire a család csoport aktív tagjai voltak, illetve ezen szülők gyermekei. Így a hangszerek köre, a meglévő gitár mellett, lassan bővülni kezdett: fuvola, hegedű, később basszus gitár és dob is szerepet kapott, a hangszereket megszólaltatókkal együtt.

Szolgálat. A megalakulás óta a gitáros csoport rendszeresen, minden hónap 3. vasárnapján a fél 10-es misén ad zenei szolgálatot. Ezen kívül a jelesebb eseményeken (elsőáldozás, bérmálkozás, esküvő, Mária-napok, Közösségi-nap) is rendszeresen részt vesz. A csoport összetétele és kora igen változatos, hiszen jelenleg a tizenéves fiataloktól a nyugdíjas korúig minden nemzedék jelen van. Több zeneileg képzett személy is található a csapatban. Időről időre más szegedi csoportokkal is együttműködünk, pl. a rókusi és a dóm gitáros ének- és zenekarával (Házasság Hete, szentségimádás). A hangszerek köre nem sokat változott a kezdetektől: a gitár mellett szóló hangszerként megszólal a hegedű, klarinét, fuvola, furulya, illetve kísérő hangszerként a dob és basszus gitár. A zenei stílus pedig maradt a keresztény könnyűzene.

Célok. Valaki megkérdezheti, miért is van szükség egy ilyen csoportra? Sokan a hagyományos, orgonás misét tartják követendőnek, és megkérdik, miért és minek ezek az új hangszerek, új hangzás? Szent Pál ad választ nekik: „A lelki adományok ugyan különfélék, a Lélek azonban ugyanaz. A szolgálatok is különfélék, de az Úr ugyanaz. Sokfélék a jelek is, de Isten, aki mindenben mindent véghezvisz, ugyanaz. A Lélek megnyilvánulásait mindenki azért kapja, hogy használjon vele.” (1Kor12.4) Mondhatnám, lefordítva Pál szavait, hogy valaki az orgonálás adományát kapta, valaki pedig a gitározásét vagy dobolásét. A lényeg: mindenki azért kapta, hogy szolgáljon vele. A gitáros csoportnak is az a célja, hogy a közösséget szolgálja, és próbál szép zenével és énekekkel közelebb kerülni Istenhez, és másokat is ebben vezetni. Milyen üzenetet szeretne közvetíteni a csoport? A kapott adományainkkal szolgálnunk kell egymást! Ne csak „fogyasztói” legyünk a lelki javaknak, ne csak várjuk az egyháztól, hogy tegyen értünk valamit, szervezzen nekünk mindenféle csoportokat, előadásokat, jó miséket, rendezvényeket, programokat, hanem magunk is igyekezzünk adományainkat „beadni a közösbe” – ki-ki képességeihez és lehetőségeihez mérten. És becsüljük meg azokat, akik mások szolgálatában állnak!

A jövő. A csoport nem zártkörű, bármikor bárkinek lehet hozzá csatlakozni, olyanoknak, akik szeretik az egyházi könnyűzenét, és hajlandóak azért valamit tenni is. A csatlakozás követelményei minimálisak: legyen jó hangod vagy játssz valamilyen hangszeren, havonta egyszer gyere el a próbára és a vasárnapi gitáros misére, és nem utolsó sorban: szeresd az Urat!

Gitáros mise: Minden hónap 3. vasárnapján az újszegedi Szt. Erzsébet templomban 9:30-tól.
Próba: A 3. vasárnap előtti szombaton 18 órától a plébánián és mise előtt 9 órától.
Elérhetőség: bovizl@gmail.com

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük