Angyali üdvözlet – kerámia kiállítás a plébánián

Advent első vasárnapján, december 3-án 19 órakor „Angyali üdvözlet” címmel Petrás Mária Prima Primissima – Magyar Örökség díjas keramikus művész, népdalénekes, több más kitüntetés birtokosa is, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és leánya Petrás Alina kiállítása nyílt meg a plébánia nagytermében.

A gyönyörű kerámiákból álló kiállítás bevezető köszöntőjét Vesmás Péter építész az MMA tagja, a szegedi tagozat vezetője mondta, majd Aba P. Ákos nemezkészítő népi iparművész méltatta Petrás Mária alkotásait. A kiállításon közreműködött a méltán népszerű népzenész házaspár, Fábri Géza kobzos, énekmondó és felesége Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes, akik egyébként Petrás Mária barátai, hiszen gyakran járnak csángó földön népzenei gyűjtés céljából, ezen cselekedetükkel menteni próbálják a csángó magyar népi muzsikát, ezért is a nevük Mentés Másként Együttes.

A csángó földön, Diószénen született művésznő kerámiái, domborművei bibliai témájúak, figurális alakzatai híven tükrözik a csángó emberek imáit, népviseletüket.

„Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve szőni, fonni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni” – olvashatók Petrás Mária szavai.

A méltatásban utalást hallottunk többek között arról is, hogy a jellegzetes kerek arcú Mária és kis Jézus ábrázolásai a napra, illetve a holdra asszociálnak. A Boldogságos Mária szép, az élettől duzzadó, gömbölyű alakját szinte minden esetben sajátos, egyéni módon formálta meg a művésznő. Számomra újdonságnak tűnt, eddig nem ismertem ilyen alakú alkotást, ahogyan a Szűzanya kitárt ölében tartja a kis Jézust, ráadásul csángó népviseleti ruhában. Melegséget, szeretetet, szépséget sugároznak ezek a kerámiák, mint ahogy szemet gyönyörködtető és üzenetértékű a kiállítás minden darabja.

Örülhetünk és köszönet Attila atyának, hogy helyet adott a plébánia a keresztény művészet e csodás remekeinek.

A művésznő sajnos nem tudott jelen lenni a megnyitón, azonban december 20-án, szerdán az esti mise után hallhatjuk énekét, valamint a Mentés Másként Együttest, Szokolay Dongó Balázst, és a Mester Tanoda Alapítvány által támogatott, Népzenei Kamaraműhely fiataljait. Nagy szeretettel várjuk Őket!

Lucz Ilona

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük